دانشنامه فرهنگ مردم ایران

میراث مکتوب

دانشنامه فرهنگ مردم ایران
ج۲: باران‌خواهی ـتوت،
تهران: مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، ۱۳۹۳.

مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی که در اسفند ۱۳۶۲ ش تأسیس شد هدفش تدوین و انتشار  دایره المعارف های اسلامی، عمومی، و تخصصی بود که در ابتدا تمام همّ آن صرف تدوین دایره المعارف بزرگ اسلامی به فارسی و سپس ترجمۀ آن به عربی و انگلیسی شد، اما اخیراً دامنۀ فعالیت خود را بسیار گسترش داده و به تدوین دانشنامه های تخصصی دیگر هم پرداخته است، چنان که دانشنامۀ ایران را در سال ۱۳۸۴ آغاز و جلد اول آن را منتشر ساخت و تدوین دانشنامۀ فرهنگ مردم را هم از سال ۱۳۹۱ شروع و جلد نخست آن را منتشر کرد و اکنون جلد دوم آن را در ۷۷۸ صفحه با ۲۶۷ عنوان از چاپ درآورده است.

این دانشنامه حاوی موضوعات بسیار متنوعی است که خواندن آن ها برای هر فرد باسوادی اعم از متخصص و غیر متخصص جالب و آموزنده است؛برخلاف دایره المعارف بزرگ اسلامی که بیشتر برای متخصصان و محققان و دانشمندان و راهنمایی آن ها برای دست یابی به منابع مهم تحقیق تدوین شده است و غالباً برای افراد عادی و تحصیل کرده های عمومی در نظر گرفته نشده است و سایر دانشنامه های تخصصی هم کمتر به عامۀ مردم توجه داشته اند.

مصطفی ذاکری در مقاله خود در باره این دانشنامه می نویسد: تنوع مطالب این فرهنگ به حدی است که هر مراجعه‌کننده‌ای را با هر گونه علاقه یا گرایشی جلب می‌کند و راضی نگه می‌دارد. درحقیقت هر چیزی یا شخصی که به نحوی با فرهنگ عامه رابطه‌ای داشته یا دارد، در این کتاب عنوان شده و راجع بدان اطلاعات جامعی آمده است، خواه نبات و گیاه باشد یا کتاب یا شخص یا جشن یا جانور یا بازی و غیر آنها.

متن کامل مقاله مصطفی ذاکری که در تازه ترین شمارۀ دوماهنامۀ گزارش میراث (دوماهنامۀ تخصصی اطلاع رسانی در حوزۀ نقد و تصحیح متون، نسخه شناسی و ایران شناسی – دورۀ دوم، سال هشتم، شمارۀ سوم و چهارم مرداد – آبان ۱۳۹۳) منتشر شده است اینجا بخوانید.

همرسانی کنید:

مطالب وابسته