Postrevolutionary Iran A Political Handbook
Mehrzad Boroujerdi and Kourosh Rahimkhani
۲۰۱۸ ,Syracuse university press
با انقلاب ۱۳۵۷ نسلی از روحانیان بر تخت قدرت تکیه زد که هیچ تجربه کشورداری از سر نگذرانیده بود؛ نه از طبقههای بالای اجتماعی برخاسته بود ونه در همکاری با دستگاه پیشین راه و رسم اهل دولت آموخته بود. چنین رویدادی سازوکار سیاست ایران را بکلی دگرگون ساخت.
رفتار و باورهای این گروه پرخروش تازه نفس و پیروان پرشورشان نگرانیهای جهانی بسیاری را دامن زد، و اخبار سیاستهای داخلی و خارجی ایران – از جمله برنامه هستهایاش – در رسانههای جهانی بازتاب دو چندان یافت. اما به رغم این همه، آگاهی ما از نخبگان سیاست ایران همچنان ناچیز و ناتمام باقی مانده است. نزدیک به چهاردهه از زمانی که روحانیان ایرانی در قامت دولتمردان و نخبگان سیاسی پدیدار شدهاند میگذرد اما پژوهش تجربی درخوری درباره روشهای برکشیدن و به کار گماشتن روحانیان در دستگاههای دولتی، ساختار و چینش نهادین دستگاهها و چرخش دولتمردان در آنها فراهم نیامده است.
“ایران پسا انقلاب؛ کتاب راهنمای سیاسی” فراگیرترین دادهها درباره نخبگان سیاسی ایران در دوره پس از انقلاب را در بر دارد – از جمله، دادههای سی و شش دوره انتخابات ملی، چهارصد گروه و سازمان قانونی و غیرقانونی اعلان شده، و پیوندهای خویشاوندی میان نخبگان. نیز مختصر زندگینامه بیش از دو هزار و سیصد چهره سیاسی، از وزیران دولت گرفته تا نمایندگان مجلس و روحانیان و قاضیان و سران نظامی، که تا پیش ازین یکجا گرد نیامده بود.
این کتاب نقشه ساختار پیچیده قدرت در ایران پسا انقلاب را پیش رو مینهد، پنجرهای به سالهای نزدیک پیش و پس از انقلاب میگشاید و به تماشای آنچه در این چهار دهه پرفراز و نشیب رخداده است مینشیند.
برخی نظرهای خوانندگان اهل فن که کتاب را پیش از نشر خوانده اند:
«این کتاب پیشرو که دربردارنده داده های سامانمند و اعتمادپذیر درباره نخبگان سیاسی ایران پسا انقلاب است، خاستگاه اجتماعی و منطقه ای، کارنامه، جهتگیری های فکری و پیوندهای خانوادگی ایشان را وامی رسد و نیز مهم تر رخدادهای این دوران و داده های دقیق آماری درباره نهادهای دولتی، احزاب سیاسی و انتخابات در ترازهای گوناگون را در دسترس پژوهندگان می نهد. و بدین روش، هم بسان کتابی مرجع برای پژوهش درباره ایران و هم همچون مجموعه سرشاری از داده ها و ایده ها تا سالها پس از این به کاربررسی های تجربی استادان و دانشجویان می آید.»
– علی بنوعزیزی، استاد علم سیاست در کالج بوستون و دبیر بنیانگذار مجله ایران پژوهی.
«ایران پسا انقلاب همان قدر برآمده از نیروی عشق است که بازنمای پژوهشی موشکافانه. بروجردی و رحیم خانی به روشی درخور نقشه پیوندهای درهم تنیده نظامی، روحانی و سیاسی نخبگانی که بر ایران در ۳۰ سال گذشته فرمان رانده اند را پیش چشم می کشند. هم از حاکمان کنونی نشان می گیرند و هم از کیستی آنان که در راهروهای قدرت آمد و شد می کنند خبر می دهند. بدین قرار، هر پژوهنده ایران مدرن و سیاست آن نیازمند چنین کتابی است.”
– عباس میلانی، مدیر پژوهش های ایرانی در دانشگاه استنفورد.
«این کتاب دستاورد شگرفی است. من هیچ کتاب دیگری نمی شناسم که چنین گروه سرشاری از داده های سیاسی درباره ایران را یکجا گردآورده باشد. پژوهشگران سیاست در غرب بارها از نبود داده های فراگیر که به کار تحلیلهای روشمند مدرن درباره کشورهای جهان سوم بیاید، شکوه کرده اند. این کتاب راه درازی در پاسخگویی به این نیاز می پیماید و پژوهشگران گوناگون را در پاسخ یابی پرسشهایشان یاری می رساند. هر کتابخانه پژوهشی نیازمند نسخه ای از این کتاب است.»
– گری سیک، عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا در دوره رئیس جمهوری فورد و کارتر و سردبیر برنامه خلیج ۲۰۰۰ (Gulf 2000) در دانشگاه کلمبیا.
«این کتاب دستاورد چهارده سال کار گروهی است. هر پژوهنده جدی سیاست ایران امروزین نیازمند این مجموعه پژوهشی است که در آن پیشینه و پشتگاه بیش از دوهزار و سیصد تن از نخبگان سیاسی بررسی شده و بویژه به کارنامه، پیوندهای خانوادگی و تراز آموزشی و دانش آموختگی آنان پرداخته شده است. این کتاب همچنین داده های انتخابات ریاست جمهوری، مجلس، شوراهای محلی و عالی را از سال ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۹۶ گرد آورده است. بی شک می توان این اثر را در کنار برتر پژوهشهای دوران کنونی درباره نخبگان سیاسی نشاند.»
– اروند آبراهامیان، استاد ممتاز بازنشسته در تاریخ ایران، خاورمیانه و سیاست در کالج باروخ.
برای دیدن فهرست کامل مطالب کتاب به سایت ناشر در اینجا مراجعه کنید.
درباره نویسندگان کتاب:
مهرزاد بروجردی استاد گروه سیاست دانشگاه سیراکیوز و دبیر پیشین انجمن ایرانشناسی است. وی نویسنده کتاب روشنفکران ایرانی و غرب: سرگذشت نافرجام بومیگرایی، و نیز ویراستار کتاب آینهای برای شهریار مسلمان: اسلام و نظریه دولتمداری است.
کوروش رحیمخانی دانشجوی دکتری علم سیاست در دانشگاه بینگهمتن است. وی به بررسی سیاست هویتهای قومی و مذهبی و انتخابات غیردموکراتیک و سیاست استبدادی میپردازد.
——————————-
*با ویرایش و تنظیم مجدد