کتاب «مفاهیم دادخواهی به زبان ساده» که به تازگی در پاریس انتشارات خاوران چاپ کرده، مروری دارد بر فعالیتهای جنبش دادخواهی مادران و خانوادههای آسیبدیده ایرانی که فعالان موسوم به مادران پارک لاله جمعآوری و تدوین کرده اند.
انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ در ایران و وقایع بحثبرانگیز پس از آن، آغازگر فعالیتهای مادران پارک لاله ایران شد. حرکتی که در ادامه جنبش دادخواهی مادران و خانوادههای آسیب دیده ایرانی است و از فعالان اجتماعی و خانوادههای قربانیان جمهوری اسلامی در سی و چند سال گذشته تشکیل شده است.
اکنون ۶ سال پس از شکلگیری حرکت اعتراضی مادران پارک لاله، مجموعه «مفاهیم دادخواهی به زبان ساده» از قربانیان، خانوادههایشان و خواستههای این جنبش دادخواهی میگوید.
جنبشی که هرچند با اعتراضات نسبت به کشتارهای ۶۷ آغاز شد، اما اکنون تقریبا همه قربانیان سیاسی جمهوری اسلامی را دربرمیگیرد.
این کتاب با مروری بر فعالیتهای دادخواهانه در ایران و دیگر کشورها از موضوعاتی چون جنبش دادخواهی مادران، اهداف آن، وظایف و مسئولیتهای حکومتها در این زمینه و شرایط عدم تکرار جنایتهای انجام شده میگوید.
بهمن امینی، مدیرانتشارات خاوران در گفتوگو با بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه میگوید: «خانوادههای جان باختگانی که تحت عنوان مادران پارک لاله فعالیت میکنند، مطالب این کتاب را جمعآوری کردهاند و بخشی از این کتاب هم مدارک و اسناد در مورد قربانیان چند دهه گذشته در ایران و نیز چند کشور دیگر است.»
منیره برادران، پژوهشگر و فعال سیاسی ساکن آلمان هم درباره اهمیت دادخواهی دراین زمینه چنین میگوید که پرونده جمهوری اسلامی پر از جنایتهای این چنین است که همه بیپاسخ مانده و کسی مسئولیت آنها را به عهده نگرفته است.
به اعتقاد وی یادآوری این موضوع باید تا پذیرفتن مسئولیت این جنایات و پاسخ دادن در این زمینه و نیز محاکمه مسئولان آن ادامه یابد.
————-
با اندک ویرایش. برای گوش کردن مصاحبه به سایت ناشر مراجعه کنید.