راهنمای کتاب

Search
Close this search box.

دانشنامه دانشنامه‌ها؛ فهرست ۲۲۷ اثر دانشنامه‌ای

کتابخانه مجلس

نخستین چاپ «دانشنامه دانشنامه‌ها» نوشته اصغر اسماعیلی، در دو بخش دانشنامه‌های کهن و دانشنامه‌های معاصر از سوی بنیاد دانشنامه‌نگاری ایران راهی بازار نشر علمی کشور شد.

معرفی دانشنامه‌ها هم برای عموم علاقه‌مندان می‌تواند مفید واقع شود و هم برای قشر خاصی که در نگارش و پژوهش، ویرایش و فراهم‌آوری در حوزه دانشنامه‌نگاری فعال‌ هستند. از این‌رو این اثر هم مخاطب عام و هم مخاطب خاص دارد.

دانشنامه‌نگاران و برنامه‌ریزان این حیطه می‌توانند برای شناخت دانشنامه‌ها و جنبه‌های قوت و ضعف این نوع مراجع، از این اثر بهره بگیرند و برای کتابداران نیز «دانشنامه دانشنامه‌ها» می‌تواند جزو دستنامه‌های اصلی باشد.

این اثر در دو بخش «دانشنامه‌های کهن» و «دانشنامه‌های معاصر» تدوین شده است. با توجه به این‌که دانشنامه‌های کهن تک ‌مؤلف بوده‌اند، در مداخل معرفی آنها، ابتدا به شرح حال نویسنده و سپس معرفی خودِ اثر و ویژگی‌های آن پرداخته شده است.

در بخش دانشنامه‌های معاصر، ضمن تأکید بر معرفی اثر، نقدها و اشکالات وارده بر این آثار که در نشریات مختلف منتشر شده، مورد توجه قرار گرفته و در مواردی که نقدی موجود نبوده، نویسنده با نگاه انتقادی به بررسی آن اثر پرداخته است.

ملاک تقسیم آثار به کهن و معاصر نیز به این‌گونه بوده که دانشنامه‌های یکصدسال اخیر، در زمره دانشنامه‌های معاصر و آنچه پیش از آن بوده، در ردیف دانشنامه‌های کهن قرار گرفته است.

برای معرفی آثار، در درجه نخست خودِ آن آثار مورد استفاده بوده‌اند و در مراحل بعدی، معرفی‌ها و نقدهای منتشر شده درباره آن‌ها شناسایی و معرفی شده که شامل ۲۲۷ دانشنامه و دایره‌المعارف‌‌گونه است (۶۳ دایره‌المعارف کهن و ۱۶۴ دانشنامه معاصر). دانشنامه‌های کهن برحسب تاریخ نگارش و دانشنامه‌های معاصر مطابق الفبای فارسی در این اثر ساختار پذیرفته‌اند.

نخستین چاپ «دانشنامه دانشنامه‌ها» در ۲۶۰ صفحه به بهای ۱۷ هزار تومان از سوی بنیاد دانشنامه‌نگاری ایران منتشر شده است.

همرسانی کنید:

مطالب وابسته