خارستان؛ طنز در عهد قاجار

کتابخانه مجلس

 کتاب «طنز در خارستان حکیم» کتاب جدید محمدعلی علومی است که طنزنویسی در دوران قاجار را مورد بررسی قرار داده است، این اثر را سوره مهر منتشر کرده است.

محمد علی علومی درباره اثر جدید خود می گوید «طنز در خارستان حکیم» گزیده‌ای از طنزهای حکیم قاسمی کرمانی یکی از طنز نویسان برجسته کرمان در دوره قاجار است. این طنزنویس دوران قاجار معلم محمدعلی‌شاه قاجار بوده و بیشتر طنزهایی که نوشته به نقد جامعه و آداب و رسوم آن می‌پردازد.

حکیم قاسمی در کتاب خارستان گاهی افسانه‌های رایج در دوره خود را موضوع طنز قرارداده است. چنین رویکردی به فرهنگ مردم در مثنوی و دیگر آثار بزرگ ادبی دیده می‌شود و موضوع همه حکایت‌ها، مباحث اخلاقی و لزوم رعایت اخلاق است.

مولف درباره شیوه طنز نویسی حکیم قاسمی کرمانی می گوید برخلاف طنزنویسانی مانند دهخدا که نسل بعد از حکیم قاسمی بودند و بیشتر به مضامین سیاسی می‌پرداختند، او به مسائل اجتماعی می‌پرداخت.

به گفته علومی، حکیم قاسمی کرمانی یکی از طنزنویسان اواخر دوره قاجار است که بعد از انقلاب مشروطه و در دوران پهلوی چندان به وی پرداخته نشد. گرچه به همت ایرج افشار مجموعه آثار وی بدون تعلیقات منتشر شد. اما «در این اثر من گزیده‌ای از طنزهای حکیم قاسمی کرمانی را جمع‌آوری کرده‌ام و به همراه توضیح واژه‌ها و عبارت برای چاپ آماده کرده‌ام.»

علومی پیش از این هم در باره طنز کار کرده است: «پیش از این کتاب “طنز پهلوی” را منتشر کردم که بیشتر به شیوه‌های طنزنویسی و طنزنویسان متفاوتی که در این دوره فعالیت می‌کردند، پرداخته ام.»

کتاب «طنز در خارستان حکیم قاسم کرمانی» تولید دفتر طنز حوزه هنری است که در قطع رقعی و در شمارگان ۲۵۰۰ نسخه از سوی سوره مهر منتشر شده است.

———————————-
*در خارج از کشور می توانید کتاب را از طریق اچ اند اس مدیا دستیاب کنید. اینجا را ببینید.

همرسانی کنید:

مطالب وابسته