تصویرسازی به روایت فرشید مثقالی

روزنامه شرق

«تصویرسازی امروز ایران در عین گسترش و با وجود علاقه‌مندان و هنرمندان فعال، در شرایط سختی قرار دارد. سخت از این نظر که با وجود تصویرسازان متعدد، بازاری که متناسب تعداد آنها باشد دیده نمی‌شود. در واقع تصویرسازی از لحاظ اقتصادی در بن‌بست است و تصویرگران معدودی توانسته‌اند از راه تصویرسازی زندگی خود را تأمین کنند. این موقعیتی است به نظر من خاص، که نیاز به توجه دارد و دلیل اصلی نشر این کتاب است… بزرگ‌ترین مسئله تصویرسازی امروز ما، محدودشدن محدوده فعالیت آن است. تصویرسازی مترادف شده با تصویرسازی کتاب کودک. وقتی می‌گوییم تصویرسازی، در ذهن اهل این فن، تصویرسازی کتاب ظاهر می‌شود. از یک نگاه کلی و از دید وسیع‌تر، چیزی داریم به‌عنوان حرفه تصویرسازی که فقط به دنیای کودک محدود نمی‌شود.»

کتاب «تصویرسازی» (نشر نظر، ۱۳۹۴) فرشید مثقالی به‌طرزی جامع به تمام مسائل مربوط به تصویرسازی پرداخته است. این هنرمند معتقد است اساسی‌ترین مسئله تصویرسازی امروز تلقی محدود از مفهومِ تصویرسازی است. اینکه در موقعیت فعلی، از همه شاخه‌های بالقوه بدنه تصویرسازی فقط یکی دو شاخه رشد کرده‌اند.

کتاب «تصویرسازی» فصل‌های بسیار دارد. ابتدای کتاب تاریخچه‌ تصویرسازی آمده است: «تاریخ تصویرسازی خود می‌تواند به تنهایی کتابی باشد، چون نیاز به ذکر تصاویر زیاد و نام تصویرسازان بسیاری دارد که همه اجزای آن را بپوشاند. به‌همین‌دلیل ما اینجا تنها اشاره‌ای به تاریخچه آن می‌کنیم، زیرا بیشتر تعریف و حرفه تصویرسازی مد‌نظر بوده تا سرگذشت آن.»

و بعد نوبت به تعریف تصویرسازی می‌رسد: «تصویرسازی عبارت است از روشن‌کردن یا نورانداختن یا واضح‌کردن یا تزیین و جذاب‌کردن یک معنا یا متن.»

تفاوت نقاشی و تصویرگری بخش بعدی کتاب است: «نقاشی امری است کاملا شخصی و نقاش کار را مطابق میل خود انجام می‌دهد. سفارش‌دهنده، خود نقاش است و نقاش مخاطبی جز خود ندارد. نقاش کار را برای دل خود انجام می‌دهد. انتخاب موضوع، اندازه و مواد کاملا در اختیار خود اوست… تصویرسازی امری است هدفمند و برمبنای سفارش. تصویرساز با مفهوم و متنی از پیش تعیین‌شده سروکار دارد و کار برای ارتباط با مخاطبی خاص انجام می‌شود.»

مراحل تولید یک کار تصویرسازی، یک صفحه خالی، خواندن متن، چیزی برای گفتن داشتن، تصویرسازی و گرافیک، ساختار، تکنیک‌های اجرائی، تصویرسازی مطبوعاتی، تصویرسازی در پوستر و تبلیغات، تصویرسازی کتاب کودک و کتاب کمیک، از دیگر سرفصل‌های این کتاب است.

در بخش یک صفحه خالی مثقالی شروع تصویرسازی را سخت‌ترین بخش آن می‌داند: «شما در مقابل یک صفحه خالی با مونیتور نشسته‌اید. سؤالی که ذهن شما را به خود مشغول می‌کند این است که: چه‌چیز و چگونه؟ حالا باید به مقدماتی بپردازیم که می‌تواند به شروع کار اصلی کمک کند.»

از بخش‌های جالب‌توجه کتاب تصویرسازی مقالات و مصاحبه‌های آن با تصویرگرانِ مطرح جهان از جمله پاسکال بلانشت، استیو سیمپتون، دان پیج، آتمن وایتهورست، هنری اوباسی، جک هیوز، سوزان شرمن و برین ویترو است.

همرسانی کنید:

مطالب وابسته