کتابخانه مطالعات اسلامی به زبانهای اروپایی
خودمختاری شهری در اسلام قرون وسطی: دمشق، حلب، قرطبه، طلیطله، بلنسیه و تونس، نوشتهی فوکوزو آمابه (دانشگاه مطالعات اقتصادی در توکیو)، لیدن: انتشارات بریل، ۲۰۱۶، ۲۰۲ص. شابک: ۹۷۸۹۰۰۴۳۱۰۲۶۱
فوکوزو آمابه در کتاب خودمختاری شهری در قرون وسطی اسلامی، اولین پژوهش مفصل و کامل دربارهی شهرهای خودمختار در اسلامِ قرون وسطی ارائه می کند.
شهرهای غربی تر جهان اسلام از حلب و دمشق تا قرطبه (کوردوبا) و طلیطه (تولدو) و از بلنسیه (والنسیا) تا تونس در شمال آفریقا که طی اواخر قرن دهم تا اوایل قرن دوازدهم به نوعی خودمختاری داشته اند در این بررسی محور بحث است.
هر کدام از شهرها بهصورت مجزا مورد بررسی قرار گرفته تا شواهد خودمختاری آن بحث و اثبات شود؛ این شهرها حداقل برای دورهی معینی خودمختار بوده اند.
خاورمیانه اولین منطقهای بود که در آن، شهرها و سپس امپراتوریها در دوران باستان بهوجود آمدند. علاوه بر این، جهان اسلام در تبدیل از شهرهای سیاسی یا کشاورزی کهن به اقتصادی و صنعتی، پیشتاز بود، شهرهایی که از اشرافزادگان و عوام تشکیل شده بودند. در پی جهان اسلام، چین و پس از آن بخشهایی از اروپای غربی نیز به این تغییرات دست یافتند.
برای دیدم فهرست کتاب این صفحه را در انتشارات بریل ببینید.
————-
*با ویرایش و تصحیح شیوه ضبط نام ها. شایسته است مرکزی که به گزارش مطالعات اروپایی درباره جهان اسلام می پردازد به سوابق نامهای جغرافیایی توجه داشته باشد و برای ثبت نامهای نویسندگان از مدارک کتابخانه ملی و روشهای آنها بهره گیرد. – م.ج