محمد مهاجری
روزنامه قانون
کتاب «چه کنمهای شاعران از آغاز تا امروز» به کوشش علی باقری در نشر نگیما منتشر شده است.
«چه کنم» اساس انسان پرسشگر است. دغدغهای که از آغاز پیدایی انسان تا به امروز عامل اصلی دگرگونیهای بنیادی او بوده است. اما دامنه این پرسش دشوار زمانی گسترده میشود که پای شاعران به میان میآید. بیتردید بنیادیترین چه کنمهای انسان را باید در ژرفای نگاه شاعران جستوجو کرد. خاصه وقتی که دارای بینشی جهانی باشند.
از دیرباز تا کنون شعر همواره یکی از مهمترین ابزارهای نقد جامعه انسانی بوده است. کافیاست اندکی به کتابهای کهن از آسمانی گرفته تا زمینی نگاهی کنیم. شاید بتوان گفت برای چنین نگاهی کتاب «چه کنمهای شاعران» بهترین تلخیص است. این کتاب با چه کنمهای شاعرانی چون ابوسعیدابوالخیر، سنایی، انوری، عطار، مولوی، سعدی و حافظ آغاز و به چه کنمهای نیما ختم میشود.
یکی از نکات قابل توجه کتاب تقطیع ابیات شعر کلاسیک به سبک و سیاق امروزی شعر یا همان تقطیع پلکانی شعر نو است. این کار به خوانش درست و درک مفاهیم درونی شعر کلاسیک کمک فراوانی میکند و صد البته بیشترین تاثیر را در افزایش زیبایی شناسی کلمات دارد.
ملاک علی باقری برای جمعآوری شعرهای این کتاب برجسته کردن دغدغههای شاعرانی بوده است که از آغاز تا امروز در وادی پرخار و ناهموار «چه کنمها» حیراناند. راهی که حتی راه شاعران معاصر امروز هم هست و انگار گریزی از آن نیست. بیتردید «چه باید کرد» ترجمه امروزی چه کنمهای شاعران دیروزی است.
این کتاب در تیراژ ۲۲۰۰ نسخه و ۲۸۷ صفحه پیشکش پیشخوان کتابفروشیهاست.