دختر نارنج و ترنج از مجموعه قصههای ایرانی و گنجینه فرهنگ مردم است که به همت سید ابوالقاسم انجوی شیرازی گردآوری و تألیف شده است.
قصههای این مجلد از نابترین قصههای عامیانه ایرانی است که در دهههای چهل و پنجاه با تلاش زندهیاد انجوی شیرازی گردآوری شده است.
وی در حدود ۱۵ جلد کتاب درباره فرهنگعامه نوشته و اکنون پس از گذشت ۴۰ سال بعد از طبقهبندی قصهها، کدگذاری و روایتهای جهانی هر قصه ایرانی، این مجموعه از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شده است. پدر سیدابوالقاسم انجوی شیرازی (۱۳۷۲-۱۳۰۰) صدرالعلما از مخالفان رضاشاه بود که پس از واقعه گوهرشاد با خانواده به تهران تبعید شد. انجوی در تهران به حلقه دوستان هدایت پیوست و مدتی سردبیر روزنامههای رعد و آتشبار شد و با خاندان پهلوی به مبارزه پرداخت و پس از کودتای ۱۳۳۲ چهارده ماه به جزیره خارک تبعید شد.
انجوی نیمه دوم عمر خود را با فعالیتهای فرهنگی سپری کرد و به تصحیح دیوان حافظ، گردآوری سفینه غزل و گزیدهای از دیوان شمس پرداخت. مهمترین فعالیت فرهنگی وی تاسیس مرکز فرهنگ مردم در رادیو ایران بود که با همکاری ۵۰۰۰ فرهنگیار از سراسر ایران به گردآوری فرهنگ مردم ایران پرداخت و ۱۳ جلد کتاب فرهنگ مردم از جمله کتاب حاضر را منتشر کرد و سرانجام خانه مسکونی خود و آرشیو بزرگ فرهنگ مردم ایران را به صورت وقف در اختیار مرکز فرهنگ مردم صدا و سیما قرار داد و در بیستم شهریور ۱۳۷۲ درگذشت.
این کتاب با پژوهش سید احمد وکیلیان در ۴۸۰ صفحه از سوی انتشارات امیرکبیر در سال ۹۳ منتشر شده است.
* با اندک ویرایش برای حذف “توسط” و افزودن رادیو ایران و تصحیح یک دو جمله ناهموار.