ده روز با داعش، نوشته ی یورگن تودنهوفر، روایت تکان دهنده و جذابی است از سفر ده روزه ی نویسنده و روزنامه نگارمعروف آلمانی. او طی مکاتبات و مکالمات طولانی اسکایپی با اعضای آلمانی و خارجی داعش، موفق به گرفتن امان نامه ای کتبی از خلیفه ی اسلامی می شود و از راه زمینی مرز ترکیه، با مشقت بسیار به قلمرو داعش سفر می کند و از شهرهای رقه و موصل بازدید می کند. کتاب تودنفهوفر شاید یکی از زنده ترین و دست اول ترین روایتهایی است که تاکنون در مورد داعش نوشته شده.
تودنهوفر روزنامه نگار منصفی است که منطقه و جهان اسلام را به خوبی می شناسد و افزون بر این پیشتر در سفرهای متعدد خود توانسته روایتهایی دست اول از کانونهای بحران و دست اندرکاران آن در سراسر جهان ارائه دهد. این کتاب با مقالات تحلیلی در مورد نقش غرب و کشورهای عربی در شکل گیری داعش آغاز می شود و با زمینه های سفر نویسنده، پسرش و یک همراه دیگر ادامه می یابد. پس از آن متن شفاهی و کتبی چتهای اسکایپی آنها با اعضای داعش به خصوص با اعضای خارجی آنها عینا می آید. در فصلهای بعد نویسنده با مادران و دوست دخترهای چند نفر از اعضای آلمانی داعش گفت و گو می کند و به بررسی زمینه ی گرایش آنها به داعش می پردازد. سپس در طولانی ترین بخش کتاب، نویسنده گزارش دست اولی از ده روز اقامت خود در قلمرو داعش به دست می دهد که هم جذاب است، هم تکان دهنده و هم وحشتناک.
زبان گیرا و تازگی مشاهدات نویسنده و همراهانش جذابیت خاصی به کتاب داده است. نکته ی تکان دهنده ی کتاب آنجا آشکار می شود که نویسنده چند بار از خشم داعشی ها و خطر حتمی مرگ به نحوی بسیار مدبرانه و گاهی کاملاً اتفاقی و شانسی، جان سالم به در می برد و پس از برگشت به آلمان و تحلیل ویدئوهای داعش و صدای “جان جهادی” هنگام قصابی گروگانهای اش، در می یابد که یکی از کسانی که تمام این مدت نقاب زده تحت عنوان محافظ سایه به سایه شان می آمده و راننده شان بوده، کسی نبوده جز همین جان جهادی، سلاخ معروف، که آنها یکبار کاملا اتفاقی نیمرخ بدون نقاب او را در یک لحظه دیده اند و او بر آشفته شده و اگر آن امان نامه همراه مسافرها نمی بود چه بسا آنها را هم به سیاهه ی گردن زدگان خود می افزوده.
آخر کتاب نیز حاوی نامه ای است به بغدادی و خانواده های داعشی و سیاستمداران جهان. گفت و گوی های نویسنده با اعضای داعش، سرزدن به بیمارستان موصل، سرکشی از زندان، گفت و گو با زندانیان، سرکشی از دادگاه موصل و نیز بازگویی چگونگی اعدام مخالفان و دیدگاههای داعشی ها در این مورد و نیز شرح مشاهدات وی از انتشارات و کتابهای چاپ شده ی داعش در قلمروشان و نیز محتوای نشریات و… از نکات خواندنی کتاب است.
این کتاب از زمان انتشار خود در اوایل سال جاری تاکنون در شمار پرفروش ترین کتابهای فهرست آثار پرفروش اشپیگل و کتاب فروشی های آلمانی است و هنوز هم فروش بالایی دارد و خوانده می شود. ولی نویسنده به خاطر رک گویی و برخی افشاگری ها، از طرف راستها و جهان سرمایه داری از یک سو و از طرف اسلامیون از سوی دیگر، تاکنون مورد حمله و انتقاد شدید قرار گرفته است. غربی ها او را آلت دست دیکتاتورهای منطقه دانسته اند چون بارها با آنها مصاحبه کرده و تندروهای اسلامی از عمال سرمایه داری غرب!
هر چه باشد مطالب کتاب نشان می دهد که نویسنده تاحد زیادی بی طرف عمل کرده و تحلیلهای او بر مبنای حقایق نسبتاً دقیق از تاریخچه ی بنیادگرایی و نقش کشورهای غرب و عربی در شکل گیری آن و نیز دانسته های شفاف قابل توجه اش از تاریخ اسلام، فرقه های اسلامی و از همه مهمتر متن قرآن کریم، شکل گرفته اند و به واقعیت نزدیک ترند.
این کتاب با ترجمه ی علی عبداللهی و زهرا معین الدینی در نشر کوله پشتی همین روزها به بازار آمده است.در ضمن این کتاب با رعایت حق کپی رعایت به فارسی منتشر شده و ناشر ایرانی حق آن را پرداخته و با اطلاع نویسنده به فارسی در می آید.